Er det ved at være tid til, at dit barn får sit første værelse?
Måske har den lille dreng eller pige indtil nu sovet hos mor og far. Men nu er det blevet nok. For barnet – Men også for forældrene der måske efterhånden savner lidt af den nærhed, I har, når I er alene?
Så er der ikke andet at gøre end at sætte i gang med at få et børneværelse op at stå. Det er dog ikke en så enkel sag at indrette et børneværelse, hvis du aldrig har gjort det før. Det er nemlig vidt forskelligt, hvad børn og voksne sætter pris på.
Desuden er der den detalje, at børn udvikler sig med lynets hast. Hvad der ligner en god løsning i dag, er det derfor ikke nødvendigvis om et år.
I denne guide kan du heldigvis finde hjælp til indretningen. Her har vi nemlig samlet vores bedste råd til, hvordan du indretter det skønneste børneværelse.
Tag højde for værelsets størrelse
Først og fremmest må du naturligvis se på, hvor stort et værelse, du egentlig har at gøre godt med.
Mange har måske ikke så meget plads, når de får deres første barn. Derfor er det vigtigt at gøre sig klart, hvad værelset skal bruges til:
- Skal det være et rent legeværelse, hvor sengen så står et andet sted i hjemmet?
- Skal det være et rent soveværelse, hvor der så i stedet kan leges andre steder?
- Eller skal det være en kombination af det hele, så barnet får et værelse, hvor han eller hun praktisk talt kan lave det hele? Det være sig at se fjernsyn, spille computer, sove og lege.
Et værelse kan være mange ting, og derfor er det vigtigt fra starten af at gøre sig klart, hvad netop dit barns værelse skal bruges til. På den måde sikrer du dig den bedst mulige sammenhæng mellem værelse og aktiviteterne i det.
Inddrag dit barn
Vores andet tip handler om at inddrage dit barn. Her er der tale om en balance:
På den ene side har du selv masser af erfaring med livet. Derfor har du højst sandsynligt en ret god fornemmelse for, hvad der fungerer og ikke fungerer. På den anden side er du ikke dit barn, og bare fordi du kan lide en løsning, er det på ingen måde ensbetydende med, at det er den rette løsning for dit barn.
Prøv dog i så vid udstrækning som muligt at tage dit barn med på råd, når du f.eks. skal købe møbler. Hvis barnet føler, at det har været med til at bestemme, hvad der bliver købt, er der jo nok en anelse større sandsynlighed for, at det vil vække glæde.
Et område hvor vi voksne i særdeleshed kan have tendens til at projicere egne præferencer over på barnet er i den såkaldte ”røde tråd” i hjemmet. Altså det med at mange stilbevidste voksne foretrækker et hjem i balance, hvor tingene passer sammen. Børn vil ofte ikke opleve dette på samme måde, og når nu det er dit barn, som kommer til at bruge værelset, hvorfor så ikke tage udgangspunkt i, hvad der gør dit barn glad?
Spørgsmålet om at inddrage dit barn er naturligvis langt hen af vejen et spørgsmål om opdragelsesstil. Er du af den mere gamle skole – med kæft, trit og retning – så tag derfor blot dette punkt som inspiration til at tænke lidt ud af boksen.
Hvor længe skal løsningerne holde?
Når du køber ting til dit barn, er det vigtigt at være opmærksom på, hvor lang tid de forskellige løsninger skal kunne holde.
Er dit barn eksempelvis 155 cm højt, er det måske ikke lige den rette tid at købe en juniorseng, som måler 160 cm i længden. Og hvis du alligevel beslutter dig for at købe sengen, så skal du i hvert fald vurdere kraftigt, hvad sådan en – meget midlertidig – løsning må koste.
Generelt set kan der være en idé i at spare lidt de steder, hvor det er tydeligt, at barnet hurtigt vokser fra tingene. Et eksempel kunne være den førnævnte børneseng, hvor det fx ville være hul i hovedet at betale 10.000 kr. for et møbel, som alligevel er for kort om ½-1 år.
Hav dog in mente at der kan være andre ting, som har indflydelse på, hvor længe en løsning holder. Hvis dit barn eksempelvis har en lillebror eller lillesøster, som kan overtage tingene, kan det naturligvis give mening at gå efter de mere kvalitetsbetonede – og ofte dyrere – løsninger.
Undersøg markedet
Efter at have læst og forstået vores første tips, er det tid til at undersøge markedet. I bund og grund handler det om at få mest muligt ud af det budget, du har at arbejde med.
Ja, budget er måske nøgleordet her. Det kan være en fordel at gøre sig klar fra starten, hvor meget du har at arbejde med. Ellers risikerer du blot, at de første ting du køber optager hele budgettet, så du er nødt til at spare alt for meget på det resterende.
Herefter er det tid til at danne dig et overblik over de ting, du gerne vil købe, og hvor de kan fås. Når det handler om indretning, har både køb i butikker og webshops deres meritter.
I butikken kan du mærke kvaliteten af et produkt på en anden måde, end hvad du kan, når du køber online. Online-forhandlere har dog ofte rigtig gode betingelser for returnering for netop at råde bod på dette forhold.
Ligeledes kan du, når du handler online, gøre det i ro og mag. Her er der hverken IKEA-kaos eller pågående sælgere, som kan presse dig til at lave en handel, som du sidenhen kommer til at fortryde.
Sidst men ikke mindst er det nemt at sammenligne produkter og priser, når du handler online. Årsagen til dette er, at du med få klik på musen kan hoppe fra den ene webshop til den anden – Ligesom du kan bruge prissammenligningstjenester til at se, hvor du får et givent produkt til den bedste pris.
Handel på nettet og i fysiske butikker har altså hver deres fordele og ulemper. En optimal løsning i mange tilfælde vil derfor være at kombinere det. Hvis en webshop eksempelvis har et showroom eller en tilknyttet butik, vil du ofte kunne tage ud og se eksempelvis de nye børnemøbler, inden du bestiller dem.
Artiklen er lavet i samarbejde med Herligthjem.dk